Pano

Pano » Melankoli Özel Bölüm » Yazarlar / Şairler » Hüseyin Evcil

• Hüseyin EVCİL Yazıları •

2. sayfa (Toplam 2 sayfa) [Toplam 15 mesaj] | Sayfa: «12
Tek Mesaj Gösterimi Tek Mesaj Gösterimi • Mesaj: #11
YazarMesaj
tyrannos-fan
 bohem
Gizlenmiş Avatar

[Üye Notları]

Üye No: 84
Konu: 23

Tarih: Pzr Oca 07, 2007 11:00 pm | Açıklama:  
Alıntıyla Cevap Gönder

Seçilmiş Yalnızlık

Sonunda gelebildim . Ancak burada kavrayabilirim , bir yüreğin sunduğu cennette ışığın nasıl kırıldığını ve sessizliğin nasıl düğümlendiğini ... Coşkulu sevinçle ancak buradan bakabilirim uzak yıldızlara . Genç , saf yaşamında doğanın en geniş ölçüde yararlanabileceğim noktası . Gözyaşlarında boğulmaksızın bütün mahkumiyet kararlarını incelemek ve saydam , saygın yazılar göndermek güneşin merkezine . Duyumsanacak çok çizgi var sırada bekleyen . Rahatlacı renklerin tatlı suskunluğunda güven içerisinde , durup dinlenmeden ileriye doğru bir atılım . Yollar , kapılar , uçurumlar derken ; aşkın üst basamaklarında dayanılmaz ölüm denemeleri . Hissederken titremek ... Zamanı bile silip yok edebilecek olağanüstü hassas dönem . Gerçeğin gerçekten yansıması . İlahlar öfkeli , simsiyah giysilerinde . Yasaklı bölgede anlamlı diriliş . Özgürlüğe geçiş kaçınılmaz . Yeryüzü kalemin ucunda artık . Yalnızlıksa ; hala yörüngede , çırılçıplak ...

Hüseyin Evcil
Tire

En muhteşem eser
dolu dolu yaşamdır.
Başa dön Çevrimdışı
Tek Mesaj Gösterimi Tek Mesaj Gösterimi • Mesaj: #12
YazarMesaj
tyrannos-fan
 bohem
Gizlenmiş Avatar

[Üye Notları]

Tarih: Pzr Oca 07, 2007 11:01 pm | Açıklama:  
Alıntıyla Cevap Gönder

Soylu Yolcu

İzlemeye değer bir yol . Gün ağardı ama çöl henüz gecenin kan dolaşımında . Uçsuz bucaksız düşünceler tarlasından ürün toplamak için doğru zaman . Önde giden ışıklarla buluşmak için doğru zaman . Yarınların yarınını görebilme uğruna , adım adım ilerlemek ... Tıpkı mağara çağına düşmüş dağcılar gibi . Kalın ve gösterişli örtülerden ayrılma , sıyrılma saati . Yol boyunca ; korkunç savaşların gölgesinde aydınlık yer üstü çalışmaları . Her gün , her saat , her dakika ; şeytanın eli tetikte çünkü . Düşler bölünüp dağılırken bile doğru ve derin nefes alma zorunluluğu .

Hüseyin Evcil
1 Eylül 2003

En muhteşem eser
dolu dolu yaşamdır.
Başa dön Çevrimdışı
Tek Mesaj Gösterimi Tek Mesaj Gösterimi • Mesaj: #13
YazarMesaj
tyrannos-fan
 bohem
Gizlenmiş Avatar

[Üye Notları]

Tarih: Pzr Oca 07, 2007 11:02 pm | Açıklama:  
Alıntıyla Cevap Gönder

Daha da Ötesi

çatılarda buluşuyorduk

ilkel ve iğrenç gösterilerden kaçarcasına

bir boyut vardı yaşayabildiğimiz

gerçek yollar , gerçek özgürlük ...

ışığın

belirgin ve kutsal yumuşaklığı

dün , tek çizgiydik

melekler korosundan ayrılan

tüm etkin yıldızlar başımızda

yapışkan , koyu kırmızı

ne kadar da yarı tanrıydık

dışımızda çoğalırken içimizdekiler ...

yüreklerimiz gönderiyordu yalnızca

bilinen zamanlara aşk ayinlerini

gözler sarhoş , görünenler bir alev sütunu

olağan dışı mutluluk , doyumsuz tatlılıktı

şeytansız evrenlerde

kurtuluşunu kutlamak gençliğimizin

siyah

uyuyamadı , düşündü

yığıldı sindiremediklerini düşünürken

yörüngesinde kaldı ölmemek için

dudakları suçlu bulutlar gönderdi her sabah

ateşleri söndürebilmek uğruna

deniz diplerine akıttı zehirlerini

çırpındı

çerçeveleri değiştirdi

başaramadı , başaramadı ...

yalnızlığın iki deneyimli rengi

derin bir sessizlikten geçiyor bugün

aşağısı oldukça karışık

en tehlikeli yılanların soykırımı ...

kimliklerimiz dökülüyor

ana kutuplarından varlığımızın

büyüyoruz

... , ...

sevgilim

SON diye bir şeyimiz yok

boş , inatçı , sevimsiz barikatlarında felsefelerin

en sıcak rüzgarların mimarıyız biz

ölümsüzlüğün seçkin birimlerinde

daha çok sevmek , daha çok yaşatmak için .

Hüseyin Evcil
15 Ağustos 1998

En muhteşem eser
dolu dolu yaşamdır.
Başa dön Çevrimdışı
Tek Mesaj Gösterimi Tek Mesaj Gösterimi • Mesaj: #14
YazarMesaj
tyrannos-fan
 bohem
Gizlenmiş Avatar

[Üye Notları]

Tarih: Pzr Oca 07, 2007 11:03 pm | Açıklama:  
Alıntıyla Cevap Gönder

Perspektif

Gölgesiz kıvrımlar

İşaret fişeklerinden yoksunluk

Anlaşılmaz duvarlar arasında içilen yangın suları ve bakışlarda geçmeyen yorgunluk ...

Günler , geceler süzülüp gidiyorlar . Acaba zaman nasıl bir amaç taşır ?

Canlıları pusuda bekleyen ölüm var , bilginin ve deneyimin ötesinde .

Yaşıyoruz . Yaşamak çok güzel . Hissederek üretmekse çok keyifli kuşkusuz . Parlak , kırışıksız giysileri oluyor gelen her ziyaretçi gecenin . Beni yeryüzüne karşı , başkalarına karşı daha düşünceli ve dikkatli olmaya zorluyor . Ulaşabildiğim en uzak noktalarda , üretebildiğim en derin çizimlerde aşkın o tartışılmaz egemenliğini daha yoğun biçimde algılamaya başlıyorum . Ödediğim bedeller beni hiç durduramayacak . Bu özelliğimi seviyorum . İç içe bulunmaktan sıkıldığım şeyler var ama ne yapabilirim ki ?

Çemberin dışındayken içeriye alınıyorum zaman zaman . Dünyamı savunmam , yeteneklerimi korumam koşuluyla katılıyorum renklerin iddialı toplantılarına .

Tarihte yaşam öykülerini incelediğim ünlüler var . Okudukça göz kamaştırıcı titreşimler gönderiyorlar . Napolyon , Lenin , Atatürk , Hz . Muhammed , Fatih Sultan Mehmet , Camus , Nıetsche , Dali gibi isimler ... Kalın çizgilerle sarmışlar toplumları . Kitlelerin psiko terapisinde çok başarılı olmuşlar . Fakat onlar için özenle , hazır beklettiğim baraj sorularımı gözlerinin içine bakarak soramıyorum . Efendim bu olaydaki tavır ve müdahalenizin gerçek nedenini vicdanınızla birlikte açıklayabilir misiniz ‘diyemiyorum . Ulaşamayacağım , ölmüşler . Kitapların dışında bir şeyler olmalı , egemenliklerini , özgün felsefelerini değerlendirebilmek için . Yalnızca bir cümleleri , yalnızca bir çıkışları bile çoğu ülkenin geleceğini yönlendirmiş . Halklar acılar çekmişler .

Dünyayı çok öncesinden yönetmeye başlayan Gizli Hükümet ( Londra ‘daki , Viyana ‘daki , Paris ‘teki Localar ) ; sanat , basın , din , politika , silahlanma , spor gibi kitlelerin önemli ilgi alanlarına girerek robotlar , tuzaklar yerleştirmişler . Acı olan ; devlet adamlarını , kendi oyunlarında satranç taşlarına hükmeder gibi etkilemişler , kendi iradelerini taşıtmışlar belirledikleri hedefler için .

Araştırmalarımda hep tırmalandım . Uzun uzun ağladığım oldu . Dış bağımlılık , sürüp giden bir geri kalmışlık . Bilgiden , saygıdan , romantizmden yoksun kaba ilişkiler ... Bulanık akıntılar ...

Görüşmek dileğiyle , iyi çalışmalar . Kendine , ruhuna ve inançlarına iyi bak . Dünyandaki ,

ufkundaki şeyler hiç susmasın , soğumasın . İzin verme .

Yaşamak zorundasın . Yaşatmak zorundasın sevdiklerini . Görüşmek ve paylaşmak üzere hoşçakal .

Hüseyin Evcil
Tire

En muhteşem eser
dolu dolu yaşamdır.
Başa dön Çevrimdışı
Tek Mesaj Gösterimi Tek Mesaj Gösterimi • Mesaj: #15
YazarMesaj
tyrannos-fan
 bohem
Gizlenmiş Avatar

[Üye Notları]

Tarih: Pzr Oca 07, 2007 11:04 pm | Açıklama:  
Alıntıyla Cevap Gönder

Ateş Ortaklığı

Salı 1 Nisan 2003

Fatih Sultan Mehmet Parkı TİRE

Sanatçı Dostum ,

Sana merhaba diyebilmenin onuruyla yazıyorum . Sürekli başarı , layık olduğun mutluluk ve o sıcak yüreğinde varolan güzellikler kümesinin , doğanın desenleriyle daha hızlı , daha uyumlu çoğalması dileklerimle , kişiliğine ve yeteneklerine saygımı , hayranlığımı tekrar belirtiyorum . Mektubunu sevinçle aldım , teşekkür ederim . Emeğini , inceliğini takdir ediyor , sevgilerimle değerlendiriyorum . Karşılıklı konuşulmayan ve yazılmayan şeyler tam olarak düşünülemiyor . Uzaklardan küçücük ip uçlarını değerlendirerek , senin duygusal ve hümanist ağırlığını fark edebilmiştim . Sanatsal buluşmalarımızla mutlu olduğumu biliyorsun . Değeri yüksek , asla kaybedilmemesi gereken bir insan olduğuna inanıyorum . Geçen gün , aramamanı , yazmamanı yorumlarken ; ruhunu incitici , kırıcı yaklaşımım olduysa , bağışlamanı dilerim . Hassasiyetimi denetleyebilsem , hiç sorun yaşamam belki . Sorumluluk ya da zorunluluk diye bir dayatma olamaz , yanlış anlama . Mektuplarımın alındığını bilmek , yaşadığını , ürettiğini bilmek istiyordum . Çok iyi biliyordum ki ; birbirimize gelip geçici şeyler yazmayacağız . İster romantik , ister kaotik , ister ölümcül . Ne fark eder ? İyimser bakışla , kalemin ucundan dökülenlerle fırçanın ucundan dökülenlerin uyum içerisinde yoldaşlık edebileceklerini vurgulamaya çalışıyordum . Tanrı , Evren , İnsan ya da özel bir duygu topluluğu ; kitaplara , tablolara sığdırılabilir mi , sözcükler ve renklerle başka boyutlara yansıtılabilir mi ? Layıkıyla mümkün değil bu . Duygular , düşünceler ve ölümsüz aşk mekanları ; gizemli yörüngelerinde dolaşırlarken , çevrelerine merhaba diyebilirler , demeliler . En azından , gülümsemeliler . Hoş görümüzle , görüşmelerimizin , ikimiz açısından keyifli , yararlı geçeceği düşüncesi egemen hep kafamda . Hem sen alçak gönüllü yapıdasın . Şimdilik bu analizler sayfasını kapatabilirim izninle . Kendi cephenin gerçeklerini , seni kısıtlayan sıkıntıları dikkatle okudum . Keşke sıkıntılarını aşman konusunda yardımcı olabilseydim .Umarım çıkış kapısına kısa zamanda yaklaşabilirsin . Umarım azim ve kararlılığınla , kendi altın çağını başlatabilirsin . Güzel haberlerini bekliyorum . Ara , görev aldığın yeri bildir . Yalnız ve yoksul yaşamımda felçli babamın tedavileriyle çok yoruldum bende . Uyumakla hiç dinlenemiyorum . Olgun dönemimde hiç sakin kalamıyorum ve hobilerimin beni boşaltamayacağını , sonsuza kadar hep dolu kalacağımı sanıyorum . Kitaplarımı yayınlatamadım . Bu toplumda , sanatçının sırtındaki ağır yükler gün geçtikçe daha da ağırlaşacağa benziyor . Neyse , karamsar cümlelerimi bastırıyorum , üzüntüler tablosu çizmeye hakkım yok . Yazdığın kağıdın rengini beğendim , sarının güzel bir tonu . Sakinleştirici etkisi var sanki . Tansiyonu düşürüyor olmasın ? Olabilir . Melodileri , renkleri çok sevdiğini , son }

günlerde obje olarak ağaçları tercih ettiğini yazmışsın . Katılmamak mümkün değil . Ağaçlarda çok şey bulabiliriz , ağaçlarla birlikte çok şey yaşayabiliriz . Şiirlerimde ; uzun yolun seçkin yolcuları , demiştim onlara . Sadist oduncular ülkesinde ; ağaçsal özelliklerini korumayı başarabilenlerin dirençlerini , acılarını mutluluğa dönüştürmeyi başarabilenlerin saflıklarını yazmaya çalışmıştım . Çünkü bazı ağaç türleri asla zaman tutsağı değillerdi . Onurları , özgürlükleri törpülenmemişti . Mutluluklarını sadece benim keşfedebildiğim ağaçlar var , örnek aldıklarım ve karşısında donarak uzun süre bakışlarımı ayıramadıklarım . Kırılma ama belirtmek zorundayım ki ; bu tür algılamaların da bir sonu var . Gün geliyor , varlıkların arasındaki yapısal uzaklık , derinlerde gizlenen o büyük yalnızlık ; titreşimlere daha fazla dayanamayıp uykusundan uyanıyor ve varolan şeyleri ikinci plana itiyor . Doğa ; sizi onaylamıyor , yetersizliğinizi önünüze koyuyor . Evrende , erdem ve sevginin uzun yaşayamayacağı gerçeğini bağırıyor . Yasa dışı , aykırı konumuna geçiyorsunuz . Yüksek bilincin ardından , uçuş rotası da kendiliğinden değişiyor . İçimden geçeni belirtiyorum şimdi : sıcak yaz akşamında , Afrika ‘da bir ağacın altında buluşalım istersen seninle . Aslında çok iyi olur . Çevrende ilgini çeken ağaçları çizebilirsin . Örneğin ; Kenya ‘da bir köyde misafir kalabiliriz ya da şu ünlü kanyon var ya Amerika ‘da , orası da hoşmuş . İnsan hafızasının garipliğinden söz ediyorsun . Çok garip , çok ilginç . Sinir hücrelerinin , nöronların çalışma yöntemleri , bilgilerin önem sırasına göre dizilişleri , hiç tozlanmayan dosyalar , açılması sakıncalı dosyalar , zamanın sildiği dosyalar . Bu Evren de çok pahalı bir dosyadır belki . Umarım ilahi güçler sinirlenip dosyayı çöp kutusuna atmazlar . Kıyamet neden kopacakmış ki ? Kopmasın hiç , kopmamalı . Böylesi büyük mekana kıyılır mı ? Geçmişe ait yaşananların , renklerle bağlantıları kurularak tahlil edilmesi ya da bazı olayların belirli bir rengin tonuyla mı bekleyişten dirilişe geçtikleri gibi , felsefi , psikolojik varsayımları sohbetlerimizde tartışmak isterdim . Öğrencilik günlerini , ekip arkadaşlarının kapasitelerini sorabilirdim . Önüne oldukça kabarık bir liste uzatırdım , derdim ki ; bu sanatçıları tanıyor musun ? Resim , heykel , bale dallarında ekol kabul edilen dostlarım var . Zaman içerisinde kopmadık birbirimizden . Skala isimli dergiyi seviyorum , görmüş olmalısın , her sayısında çarpıcı fotoğraflar . Bedri Baykam ve eşi Sibel Baykam çıkarıyorlar . Aralık sayısında benim için bir şeyler yazmışlar , ama bulup okuyamadım . Anımsamaktan korktuğum anılarım yok . Sevimsizdir , etiketi yapıştırılabilir anılarımda bile , fazlasıyla verici olduğumdan , karşımdakinin mutluluğu için çırpındığımdan eminim . Yaşamamam gerekenleri yaşattıkları için sevdiklerimden nefret edemiyorum . Yakınmıyorum bu pozisyondan . Ulaştığım nokta , aldığım sonuç nedeniyle ; yüreğim çizilir , hıçkırıklarımı , göz yaşlarımı tutamazdım . Zaman kaybı , enerji kaybı , düş kırıklığı . Bir tarihte aşık oldum ve o kadını kaybettim . O dönem , Bing Bang patlaması gibi olağanüstü enerji açığa çıkarmıştım . Her şey koyu kırmızıydı , kızıldı . Aşkımın etkisiyle uçuyor , en uzak yıldızlarda bile , sevdiğim kadının dev portrelerini taşıyordum . Kayalara kazıyordum şiirlerimi . Tapınmanın ötesinde daha özel bir ibadet biçimi arıyordum . Hiç azalmayan elektrik . İnançlarım uğruna ölsem , bana göre bu , oldukça basit bir eylem olurdu . Daha sonra hava kapandı , denizler kabardı , Nuh Tufanı başladı . Çaresizlik , yırtıcı yaratık saldırıları , kanlı gözler , beyaz saç telleri , buz kırığı fotoğraflar . Sular çekildi ama içimin yemyeşil arazileri savaş alanına döndü . Bugün yaşadığım için , yarın yaşamak istediğim için , seviniyorum . Her zaman şiddetle Narsizm’in karşısındayım . İnsanların bencilliğini , özellikle sanatçıların bencilliğini hissettiğimde , rahatsız oluyorum . Sanırım vermenin mutluluğunu tadamıyorlar . İnsan olmak ; çok güzel , aynı zamanda da riskli . Sonuçta ; Ölümlü Tanrı statüsüyle gömülüyor , çürüyüp gidiyorsunuz . Yüreğinizle , erdemlerinizle , deneyimlerinizle toprağa karışıyorsunuz . Her saniyemiz çok çok değerli . Bugün , iyi yaşanmalı . Mümkünse , dolu , sıcak yaşanmalı . Kendimiz için , sevdiklerimiz için , az uyumalı ve çok üretmeliyiz . Paylaşmalıyız . Senin adına seviniyorum . Çünkü soğuk kış günleri gerilerde kaldı . Üşümeyeceksin artık . Üşümek ; biraz psikolojik , biraz da kan tablosuyla ilişkili . Rusya ‘da yaşayanların üşümeleri bizlere uymuyor . Aklıma geldi , Moskova ‘da güzel sanatlar eğitimi almak isterdim . Planlarımı pratiğe dökmek için yaşadığım kenti terk etsem ,

zavallı babacığım üç gün içinde ölebilir . İlaçlarını bile alamaz . Anımsadım , sana gönderdiğim nü fotoğrafı . Estetik harikasıydı . Yoga yapıyor gibiydi . Yüreği de yüzünde ışıldıyordu . Hoştu gerçekten . Üzerinde çalışıp bir baskısını göndermene çok sevindim . O pozdan etkilenmiştim , düşündürmüştü beni . Yalnızca sarı ve siyah renklerden oluşmuş bir gezegen olmalıydı , etrafında kırmızı halkası ( Satürn benzeri ) . Orada , büyük beyaz kaidede oturmasını isterdim . Uzayın her yerinden rahatlıkla görülebilsin . İnsan üstü niteliklerini hissettirsin . Çok sayıda donanım görebiliyorum bedeninde , çıplak değil . Frekanslarında ; doğallığı , özgürlüğü , sessizliği , ölmeden ölebilmeyi , kırmızıda büyümeyi , mitolojik esintilerini yakalayabiliyorum . Dudaklarından dökülmesini istediğim sözcükler var , gözleriyle anlatmasını istediğim şeyler var . Anatomisi ; kesinlikle çekim merkezi ama uzağında bekletiyor her şeyi . Gerçek güzelliğin aydınlığı , gerçek güneşin aydınlığı ( yorumlarımdan sıkılabilirsin , bu kadar yetsin ) . Şiirle ilgili ne yazayım , içindesin zaten . En basit tanımıyla şudur ; yoğun zihinsel tasarımların damıtılmış sözcüklerle ifadesi . Resimli kısa kısa denemeler yazdım son zamanlarda , bazılarını okudun . Duyguların doğduğu dünyanın saflığı , temizliği önemli . Yaratıcı kaynağın kendi inançları önemli . Sanatçının özgürlüğü ; asla yerleşik ahlakı çiğnemesini ve alt kültürdeki bireyleri küçümsemesini gerektirmez . Böyle bir hakkı kendisinde göremez . Sahte sanatçı kimliğiyle , rüzgarı nasıl götürebildiklerini anlayamıyorum . Bir edebi metindeki iç enerji ; düşündürücü , ağlatıcı , kanatıcı , kışkırtıcı olabilir . Doğrudan yüreğe akanlarsa ; uyarıcıdır zaten . Sözler aracılığıyla sağlanan motivasyon ; kişinin yaşama sevincini , sevme yeteneğini yanardağ gibi patlatabilir . Yaşamın , demode olmayacak gerçek aynaları ; Şiir ve Resim . Yalnızca ikisi . İki boyut . 1) Raphael Sanzıo isimli ressamın ; sırtında güçsüz birini taşıyan erkek kompozisyonu . 2) Paul Pıerre Prudhon isimli ressamın ; yatağının ( ya da koltuğunun ) kenarında oturan kız kompozisyonu ( sol kolu alnında , saf ve kararsız bir yüz ifadesi ) . 3) Pıeter Paul Rubens isimli ressamın ; kollarını kaldırmış , gökyüzüne bakan genç kompozisyonu . Bunlar çok etkileyici bence , sayısız çağrışımlar yapmakta . Ruh analizlerimi yazmak isterim ama doğru saptamalarda bulunabilir miyim , emin değilim ? Ne görebilirsem , bir ara denerim artık . Değerli Dostum , şimdilik hoşça kal . Lütfen istediğin bir şey olursa ara . Önünde seni bekleyen güzel mevsimler var . Özel atmosferler oluşturabilirsin kendine . Hiç üzülmeksizin , kimsenin maddi ve manevi desteğine de gereksinim duymaksızın , nice uzun yıllar sevgiyle üretmeni içtenlikle diliyorum . Görüşürüz .

En muhteşem eser
dolu dolu yaşamdır.
Başa dön Çevrimdışı
İletileri göster:   
2. sayfa (Toplam 2 sayfa) [Toplam 15 mesaj] | Sayfa: «12

Benzer Başlıklar
Konu Yazar Forum Cevap Son İleti
Yeni ileti yok Hüseyin EVCİL Kimdir? tyrannos-fan Hüseyin Evcil 0 Per Oca 04, 2007 6:58 pm
tyrannos-fan Son gönderilen iletiler
Bu konu kilitlenmiştir; cevap yazamaz, iletileri değiştiremezsiniz Can Dündar / Yazıları ..GöLgE.. Can Dündar 17 Cmt Oca 27, 2007 2:32 am
..GöLgE.. Son gönderilen iletiler
Yeni ileti yok Saddam Hüseyin asılarak idam edildi BebiL Dünyadan Haberler 10 Pts Oca 08, 2007 2:26 pm
niyo Son gönderilen iletiler
Yeni ileti yok İğrenç Duvar Yazıları alper1071 Geyikhane 4 Cmt Arl 09, 2006 11:18 pm
alper1071 Son gönderilen iletiler

Pano » Melankoli Özel Bölüm » Yazarlar / Şairler » Hüseyin Evcil

Aranacak kelime:
Forum Seçin:   
Konuyu Görüntüleyen Kullanıcılar
Konuyu görüntüleyen kullanıcılar: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 0 Misafir
Yok 
Bölüm Yetkilisi: Pano Yöneticileri
Yetki Düzeni: WebMaster, Genel Adminler, Pano Yöneticileri, Editörler, Bölüm Sorumluları, Bölüm Yöneticileri, Yazar Tk.

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki iletilere cevap veremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizi silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Pano · Basit Görünüm · RSS · Yardım · Kurallar · Çerezleri Sil · İletişim
Sist.: phpBB Group • TR Çeviri: phpBBTürkiye • Tema: Mavera
Melankoliyiz © 2006-2008
[Yükleme: 0.12206 sn][Sorgu: 27][GZIP: Açık][Debug: Açık]