|
| 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [1 mesaj] |
|
|
|
|
|
Cerrahpaşalı
|
Tarih: Pzr May 25, 2008 3:54 pm | Açıklama: Sözcük Bilgisi |
Bir ismin önüne gelerek o adı niteleyen ya da belirten sözcüklere sıfat ( ön ad ) denir. Sıfatlar, kendi arasında Niteleme Sıfatları ve Belirtme Sıfatları olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
1 Niteleme Sıfatları
2 Belirtme Sıfatları
o 2.1 İşaret Sıfatı
o 2.2 Sayı Sıfatı
o 2.3 Belgisiz Sıfatlar
o 2.4 Unvan Sıfatları
Niteleme Sıfatları:
Bir adın önüne gelerek o adın durumunu, rengini, biçimini, kısaca nasıl ve nice olduğunu belirten ön adlara ( sıfatlara ) Niteleme Sıfatları adı verilir.
Örnek olarak vermek gerekirse; Kırmızı kalem, yuvarlak ev, üç kişi, yırtık elbise, pembe ev ve bunun gibi adları niteleyen şeylerdir.
Belirtme Sıfatları:
Bulunduğu durum bakımından ismi belirten sıfatlardır. 5'e ayrılır.
İşaret Sıfatı: Adları, işaret yönünden belirten sıfatlardır. Adlara "hangi" sorusunu sorarak buluruz. Çocukluğum bu kasabada geçti.
Sayı Sıfatı: Adları sayılarıyla belirten sıfatlarda 4'e ayrılırlar:
- Asıl Sayı Sıfatı: Ek almamış sayı sıfatıdır.
- Üleştirme Sayı Sıfatı: Bu sıfatta paylaşım anlamı vardır. "Kaçar" sorusunun cevabıdır.
- Sıra Sayı Sıfatı: Varlıkların kaçıncı sırada olduklarını belirtir. "-inci , -ıncı" ekleri getirilerek yapılır.
- Kesir Sayı Sıfatı: Varlıkların "ne kadar parça" olduğunu anlatmak için kullanılır. "-te, -da" ekleri getirilerek yapılır.
Belgisiz Sıfatlar: Bir adı kesinlik belirtmeyen sıfatlardır. Sayı ile ilgili olanları fazladır. Ancak sayı sıfatı olarak kullanılmazlar. En çok kullanılanları şunlardır: bir, birkaç, birçok, az, çok, biraz, birtakım, bütün, bazı, tüm, her, hiçbir, herhangi bir, kimi..
Bazı işlerde acele edilmeli.
Birkaç arkadaş dışarıda bekliyor.
Hiçbir emek boşa gitmez.
Bütün öğrencileri bahçeye çıkarmışlar.
Her konuda bilgi sahibi olamayız.
Bir gün yine karşılaşırız.
Ünvan Sıfatları: Kişilerin mesleklerini, cinsiyetlerini, makamlarını, lakaplarını belirten sıfatlara unvan sıfatları denir. Bu sıfatlar sadece insan isimlerini niteler. Bazen isimden önce, bazen sonra gelir: İsmet Bey, Teğmen Kasım, Ali Amca, Hasan Paşa, Ahmet Reis, Doktor Malik, Ayşe Hanım, Çolak Nebi, Öğretmen Harun..
Ünvan bildiren kelimeler bazen isim göreviyle kullanılır:
Kardeşim okuyup avukat olacak. ( İsim )
Avukat Burhan, benim kardeşimdir. ( Sıfat )
NOTLAR:
1) Bir sıfat, birden fazla ismi niteleyebilir: Tatlı elmalar, şeftaliler, kirazlar.. Bu durumda anlatım bozukluluğu olmamalıdır: Tatlı elmalar, şeftaliler, kirazlar, limonlar ( Yanlış )
2) Birden fazla sıfat bir ismi niteleyebilir: Tatlı, güzel, kırmızı elma.. |
|
_________________ " Bir bal çanağı olmak isterdim
Çocuklar parmaklarını banardı gözlerime
Kör olurdum ufak elleriyle
'Bugün' diye başlayan bir masal söylerdim
Gülüşürlerdi, gülerdim.. "
|
|
|
 |
|
|
| 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [1 mesaj] |
|
|
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki iletilere cevap veremezsiniz Bu forumdaki iletilerinizi değiştiremezsiniz Bu forumdaki iletilerinizi silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
|
|