|
| 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [1 mesaj] |
|
|
|
|
|
Cerrahpaşalı
|
Tarih: Pzr May 25, 2008 3:19 pm | Açıklama: Sözcük Bilgisi |
Yan Anlam: Sözcüklerin ilk konuluş anlamına bağlı olarak zaman içinde kazandıkları yeni anlamlardır. Bu anlama, kullanılış anlamı ya da yan anlam adı verilir.
-> Çocuk kapıyı sessizce açtı. ( Açmak: Bir şeyi kapalı durumdan kurtarmak. )
-> Gömleğinin düğmelerini yarıya kadar açtı. ( Açmak: Sarılmış, katlanmış, örtülmüş, buruşmuş veya iliklenmiş olan şeyleri bu durumdan kurtarmak. )
-> Okulun karşısına bir büfe daha açtı. ( Açmak: Bir kuruluş, bir işyerini işler duruma getirmek. )
-> Annem çok güzel baklava açar. ( Açmak: Kalın bir nesneyi yayarak ince duruma getirmek. )
-> Komşumuz tıkanan lavaboyu açtı. ( Açmak: Tıkalı bir şeyi, bu durumdan kurtarmak. )
Sözcüklerin Yan Anlamlarıyla İlgili Dikkat Edilecek Noktalar:
-> Her sözcüğün genel olarak tek temel anlamı varken, birden çok yan anlamı olabilir.
-> Bir sözcük, temel ya da yan anlamı verecek biçimde kullanıldığında gerçek anlamıyla kullanılmış olur. O halde gerçek anlam, hem temel hem de yan anlamı kapsayan genel bir addır.
-> Yan anlamların bir bölümü mecazsız, somut anlam taşırken ( ölü yan anlam ) bir bölümü de mecazlı, soyut anlam taşır.
|
|
_________________ " Bir bal çanağı olmak isterdim
Çocuklar parmaklarını banardı gözlerime
Kör olurdum ufak elleriyle
'Bugün' diye başlayan bir masal söylerdim
Gülüşürlerdi, gülerdim.. "
|
|
|
 |
|
|
| 1. sayfa (Toplam 1 sayfa) [1 mesaj] |
|
|
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki iletilere cevap veremezsiniz Bu forumdaki iletilerinizi değiştiremezsiniz Bu forumdaki iletilerinizi silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız
|
|